zondag 19 augustus 2012

Kaart Gibraltar, Straat van Gibraltar

Kaart topografie Gibraltar: CIA
Gibraltar is een Brits overzees territorium in het zuidwesten van Europa met 28.034 inwoners (2009). De hoofdstad is Gibraltar en de officiële taal is Engels.

Het noorden van Gibraltar grenst aan Spanje. De rest van het schiereiland wordt omringd door de Middellandse Zee, zuidpunt ligt aan de straat van Gibraltar. Rondom Gibraltar liggen een aantal baaien.

Het Brits overzees gebiedsdeel ligt op een schiereiland aan de Spaanse zuidkust, ten oosten van de Baai van Algeciras.

De Straat van Gibraltar is de zee-engte tussen Marokko, in Noord-Afrika, en Spanje in het zuiden van Europa. Deze zeestraat is genoemd naar de Rots Gibraltar, op de meest zuidoostelijke landpunt.

Gibraltar ligt in het oosten aan de Alboránzee. Dit is het meest westelijk gedeelte van de Middellandse Zee. De Alboranzee ligt tussen Spanje en Marokko. De Straat van Gibraltar, ten westen van deze zee, verbindt de Alboránzee met de Atlantische Oceaan.

Gibraltar grenst aan de Spaanse stad La Línea de la Concepción, of La Línea. Deze plaats ligt in de Spaanse provincie Cádiz. De Spaanse landstreek die het gebied omringt heet Andalusië.

La Linea ligt aan de Middellandse Zee, aan de Baai van Gibraltar. De grens tussen Spanje en Gibraltar is ook bij deze plaats.

De geschiedenis van Gibraltar begint met de inval van de Moren, in 711, onder Tarik ibn Zeyab, naar wie de rots Djabal al-Tarik (Arabisch: heuvel van Tarik) werd genoemd. De naam Gibraltar is hiervan een verbastering.

Gibraltar werd in 1704 door een Engels-Nederlandse troepenmacht veroverd op Spanje. Het gebied werd vervolgens overgedragen aan Groot-Brittannië onder de Vrede van Utrecht in 1713.

Spanje maakt aanspraak op Gibraltar en de soevereiniteit ervan is een belangrijk twistpunt tussen Groot-Brittannië en Spanje.

Toerisme
De Rots van Gibraltar is voor toeristen een van de belangrijkste bezienswaardigheid van het gebied. In de rots bevinden zich druipsteengrotten. Op de rots groeien onder meer cactussen.

Op de rots is een natuurreservaat waar een kolonie van staartloze magot, ook wel berberapen genoemd, leeft.

Het vliegveld van Gibraltar is Gibraltar Airport. De luchthaven heeft één start- en landingsbaan.

De Winston Churchill Avenue, die van Spanje naar Gibraltar voert kruist de startbaan. Hierdoor moet het verkeer worden stilgelegd als er een vliegtuig wil landen of opstijgen.

Gibraltar: kaart CIA

Zie ook:
Kaart Straat van Gibraltar