Kaart Macedonië: VN |
Macedonië grenst in het noordwesten aan Kosovo, in het noordoosten aan Servië, in het oosten aan Bulgarije, in het zuiden aan Griekenland en in het oosten aan Albanië.
In het westen van Macedonië liggen langs de grens met Albanië de bergketens van Jablanitsa. In het noorden ligt het Sjargebergte (Šar Planina) en de waterscheiding tussen de Vardar en Morava.
Vardar
De grootste rivier van Macedonië is de Vardar. De rivier ontspringt op Vrutok, een paar kilometer ten noorden van Gostivar, en stroomt door Gostivar, Skopje, Veles en Gevgelija.
Vervolgens stroomt hij in Griekenland verder door Polykastro en Axioupoli naar de Egeïsche Zee.
Klimaat en toerisme
Het klimaat van Macedonië is continentaal met mediterrane kenmerken.
Belangrijke toeristische trekpleisters zijn de historische steden en de vele meren die het land rijk is.
De twee grootste meren van het land zijn het Ohridmeer en het Prespameer. Deze liggen beide op grote hoogte op de grens met Albanië.
Steden Macedonië
Naast de hoofdstad Skopje zijn een aantal belangrijke steden in Macedonië: Berovo, Bitola, Brod, Debar, Delcevo, Demir Kapija, Gevgelija, Gostivar, Kavadarci, Kicevo, Kočani, Kratovo.
Kriva Palanka, Kruševo, Kumanovo, Negotino, Ohrid, Prilep, Radovish, Resen, Štip, Struga, Strumica, Sveti Nikole, Tetovo, Valandovo, Veles, Vinica.
(Kaart Macedonië steden: CIA) |
Kaart Macedonië
Macedonië wordt omringd door de landen Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië.
Kaart Macedonië: CIA |
Balkanschiereiland
Naast Macedonië worden tot het Balkanschiereiland gerekend: Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo, Albanië, Griekenland, Bulgarije, en een klein deel van het westen van Turkije.