vrijdag 10 augustus 2012

Kaart Slovenië en Ljubljana

Kaart Slovenië, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: VN
Slovenië heet officieel de Republiek Slovenië. Het is een land in Zuid-Europa met 2.005.692 inwoners (2009). De hoofdstad is Ljubljana en de officiële taal Sloveens.

Slovenië grenst in het noorden aan Oostenrijk, in het noordoosten aan Hongarije, in het oosten aan Kroatië en in het westen aan Italië.

In het zuidwesten ligt het land aan de Adriatische Zee.

Het land maakte deel uit van Joegoslavië. Bij het referendum van 23 december 1990 sprak 88,2% van de bevolking zich uit vóór de onafhankelijkheid. Op 25 juni 1991 volgde de Sloveense onafhankelijkheidsverklaring.

Op 23 december 1991 werd Slovenië als onafhankelijke staat door Duitsland erkend. Op 15 januari 1992 door de rest van de Europese Unie (EU).

Slovenië werd op 1 mei 2004 lid van de EU. In 2007 voerde Slovenië ook de euro in.

Berggebieden
In het noorden van Slovenië liggen de Karawanken en Julische Alpen. Deze berggebieden bereiken een hoogte tot 2.863 meter.

De stad Bled, gelegen in de streek Gorenjska, ligt tussen de Karawanken en de Julische Alpen.

Ten oosten van de Karawanken liggen de dichtbeboste uitlopers van de Oostenrijkse Norische Alpen, die een hoogte bereiken tot 1.542 meter.

Tussen de hoofdstad Ljubljana en de Golf van Triëst ligt het kalkplateau Karst. De kern wordt ingenomen door heuvelgebied langs de rivier de Sava.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in Slovenië zijn de Sava, Drava en Savinja.

Slovenië en regio's EU
In Slovenië komen vier grote geografische regio’s van Europa samen. Dit zijn het Middellandse Zeegebied, de Alpen, de Pannonische laagvlakte en de Dinarische Alpen.

Regio's Slovenië
Slovenië is onderverdeeld in 12 statistische regio’s. Dit zijn Gorenjska, Goriška, Jugovzhodna Slovenija, Koroška, Notranjsko-kraška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Pomurska, Savinjska, Spodnjeposavska en Zasavska

Klimaat en vakantie
Slovenië kent, behalve aan de kust van de Adriatische Zee, een Midden-Europees, zwak continentaal klimaat.

Een aantal populaire vakantiebestemmingen in Slovenië zijn het Meer van Bohinj, het Meer van Bled, de grotten van Postojna en de grotten van Škocjan.

Ptujska Gora bij de plaats Ptuj is een bedevaartsoord. De stad Koper aan de Golf van Trieste is een bekende badplaats.

Bij de plaats Bovec, in het noordwesten van Slovenië, in de Julische Alpen, ligt het Triglav Nationaal Park. Dit gebied is ook geschikt voor wintersportvakanties.

Het Meer van Bled, in het noordwesten van Slovenië, trekt veel bezoekers. Het meer ligt in de streek Gorenjska, tussen de Karawanken en de Julische Alpen.

Het Pokljuka plateau, met een hoogte van 1.100 tot 1.400 meter, ligt ten westen van het Meer van Bled. Hier is ook de 2 kilometer lange kloof Pokljuška Soteska met een waterval.

Grotten van Postojna
De beroemde grotten van Postojna zijn rijk gevuld met stalactieten en stalagmieten. Namen die in de in de wanden zijn gekrast tonen aan dat de eerste toeristen deze grotten al in 1213 bezochten.

Steden Slovenië
Naast de hoofdstad Ljubljana zijn een aantal steden in Slovenie: Celje, Koper, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec, Velenje.

Kaart Slovenië steden

Kaart Slovenië steden: CIA

Kaart Slovenië
Slovenië wordt omringd door de landen Oostenrijk, Hongarije, Kroatië en Italië. In het zuidwesten ligt het land aan de Golf van Triëste.

Kaart Slovenië topografie: CIA