dinsdag 2 juli 2013

Kaart Cyprus en Nicosia, Middellandse Zee

Kaart Cyprus, steden: VN
Cyprus heet officieel de Republiek Cyprus. Het land ligt op het gelijknamige eiland in het oosten van de Middellandse Zee en telt 796.740 inwoners (2009). De hoofdstad is Nicosia en de officiële talen van het land zijn Grieks en Turks.

Cyprus ligt ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Turkije en 105 kilometer ten westen van Syrië.

Het land hoort geografisch tot het Aziatische continent, de Verenigde naties delen het in bij de regio West-Azië. Om politieke en culturele redenen wordt Cyprus tot Europa gerekend.

Cyprus is naar oppervlakte het derde eiland in de Middellandse Zee.

Het eiland wordt door twee bergketens, die van oost naar west lopen, doorsneden. Dit zijn het Kyreniagebergte en het Tróodosmassief.

Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie.

Sinds 1983 bestaat op het noordelijk deel van het eiland de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Deze republiek wordt alleen door Turkije erkend. Het eiland is daardoor in tweeën gedeeld.

Eilanden Cyprus
Naast het hoofdeiland Cyprus bestaat het land uit nog en aantal eilanden. Dit zijn Agios Georgios, Geronisos, Glykiotissa, Kila, Kleides (eilanden), Koppos, Kordylia (eilanden), Mazaki.

Klimaat en vakantie
Op Cyprus heerst een mediterraan klimaat. De temperatuurgemiddelden zijn liggen in januari op. 11 °C en in juli op 28 °C. Er komen maximumtemperaturen voor boven de 40 °C.

In de vlakten van Cyprus komt vorst bijna nooit voor. Op hoge bergen ligt maandenlang sneeuw.

Cyprus is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder andere de prachtige natuur, de stranden en de historische bezienswaardigheden.

In Paphos liggen ruïnes uit 2e tot 5e eeuw na Chr. uit de Romeinse tijd.

Veel toeristen trekt het Troödosgebergte, met het beroemde Kykkosklooster. In het klooster zijn veel mozaïeken op de muren vervaardigd.

De oude stad Nicosia werd in de Tweede Wereldoorlog aanzienlijk beschadigd, maar werd gerestaureerd.

De sfeervolle oude stad is omringd door de Venetiaanse vestingwerken uit de 16de eeuw. De nieuwe stad strekt zich uit buiten de oude stadswallen en biedt een moderne Griekse aanblik.

Steden Cyprus
Naast de hoofdstad Nicosia zijn een aantal andere steden op Cyprus: Limasol (Lemesos), Larnaca, Paphos, Famagusta, Kyrenia (Girne; Tur).

Kaart steden Cyprus: CIA

Kaart Cyprus topografie: CIA

Kaart Cyprus

Kaart Cyprus, steden, rivieren, wegen, topografie: US Army