donderdag 10 november 2011

Kaart Malta en Valletta, Middellandse Zee

Kaart Malta: CIA
Malta heet officieel de Republiek Malta. Het is een eilandstaat in Zuid-Europa in de Middellandse Zee met 405.165 inwoners (2009). De hoofdstad is Valletta en de officiële talen zijn Maltees en Engels.

Malta bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, het kleinere Manoel Island en de kleine onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul's Islands.

De eilanden liggen op het onderzeese plateau dat zich uitstrekt van Sicilië naar Afrika, en de Middellandse Zee in twee hoofdbassins verdeelt.

De kusten in het noordoosten en oosten van Malta hebben verscheidene goede natuurlijke havens; de zuidelijke kust is rotsachtig en steil.

Malta heeft geen rivieren of meren, maar bronnen voorzien de eilanden van water. De hoeveelheid is echter onvoldoende.

Klimaat en toerisme
Malta kent een mediterraan klimaat. De neerslag valt gewoonlijk van eind september tot eind april. In de zomer waait vaak de sirocco, die de temperatuur soms tot 40 °C doet stijgen.

De plantengroei en de dierenwereld hebben een verarmd mediterraan karakter. Het eiland is een belangrijk rustpunt voor trekvogels, maar die hebben er zeer te lijden van massale jacht.

Een aantal toeristische trekpleisters op Malta zijn de Megalithische tempels van Malta, de hoofdstad Valletta, het Ħal Saflieni Hypogeum.

Steden Malta
Een aantal grote plaatsen op Malta zijn naast de hoofdstad Valletta: Birgu, Bormla, Mdina, Qormi, Rabat, Senglea, Siġġiewi, Żabbar, Żebbuġ, Żejtun.

Kaart steden Malta: CIA

Kaart verbindingswegen Malta

Kaart wegen Malta: CIA