dinsdag 14 augustus 2012

Kaart Montenegro en Podgorica

Kaart Montenegro: VN
Montenegro is een land in Zuid-Europa op het Balkanschiereiland aan de Adriatische Zee. Het land telt 672.180 inwoners (2009). De hoofdstad is Podgorica en de officiële taal Montenegrijns.

Montenegro heet in het Servo-Kroatisch: Crna Gora. Dit betekent "zwart gebergte".

Het land grenst in het noorden aan Servië, in het oosten aan Kosovo, in het zuidoosten aan Albanië en in het westen aan Kroatië en Bosnië en Herzegovina.

In het zuiden ligt het bergachtige Montenegro aan de Adriatische Zee, met aan de overkant Italië.

De Montenegrijnse hoofdstad Podgorica heette tussen 1946 en 1992 Titograd.

Het westelijk deel van Montenegro wordt gevormd door de Dalmatisch-Hercegovinase karst (700–2000 m hoog), die bestaat uit kalkrotsen.

De rivier de Morača mondt uit in het Meer van Skutari.

Klimaat en toerisme
Het oostelijk deel van Montenegro behoort tot het bergland van Hercegovina-Montenegro en reikt met het berggebied Durmitor tot een hoogte van 2.522 meter. Het Durmitormassief telt 48 toppen die hoger zijn dan 2.000 meter.

Aan de Dalmatische kust en het Durmitor heerst een mediterraan klimaat. Meer naar het noorden kent het land strengere winters.

Durmitor
Het Durmitor is een nationaal park in het noorden van Montenegro met uitzonderlijk natuurschoon. Het park staat op de Werelderfgoedlijst van het agentschap UNESCO van de Verenigde Naties.

In het voormalige Joegoslavië was de top van de berg Durmitor, ook wel bekend onder de naam de Bobotov Kuk (2.522 m), na de Triglav (2.864 m) in de Julische Alpen in Slovenië de op een na hoogste bergtop van het land.

Steden Montenegro
Naast de hoofdstad Podgorica zijn belangrijke steden in Montenegro: Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Cetinje, de belangrijke havenstad Bar, Kotor, Budva, Herceg Novi, Tivat, Gusinje, Plav.

Kaart Montenegro steden: CIA

Kaart Montenegro en Servië

Kaart Montenegro en Servie: CIA
Balkanschiereiland
Andere landen die tot het Balkanschiereiland worden gerekend zijn naast Montenegro: Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Macedonië, Albanië, Kosovo, Griekenland, Bulgarije, en een klein deel van Turkije.