vrijdag 17 augustus 2012

Kaart Zuid-Europa en Balkan - Topografie Vakantie

De groengekleurde landen horen tot de VN-regio Zuid-Europa (Kaart: VN)
De regio Zuid-Europa is het zuidelijk deel van Europa. Het gebied omvat voornamelijk de Europese landen die aan de Middellandse Zee liggen.

De Verenigde Naties rekenen 15 landen en een gebied tot de geografische regio Zuid-Europa.

Dit zijn Albanië, Andorra, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, het gebied Gibraltar, Griekenland, Vaticaanstad, Macedonië, Servië, Montenegro, Italië, Malta, Portugal, San Marino, Slovenië en Spanje.

Gibraltar, dat aan de Middellandse Zee ligt en aan het zuidoosten van Spanje grenst, is een overzees gebiedsdeel van Groot-Brittannië.

Turkije ligt in het westelijk deel van Azië en gedeeltelijk in Zuid-Europa. het land wordt ook wel tot het Midden-Oosten gerekend.

Er bestaan ook indelingen waarbij Zuid-Europa wordt onderverdeeld in Zuidwest-Europa en Zuidoost-Europa.

De Alpen liggen gedeeltelijk in Zuid-Europa. De Kaukasus wordt wel tot Zuidoost-Europa gerekend.

Midden-Oosten en Noord-Afrika
Ten zuiden van de Middellandse Zee ligt de Afrikaanse regio Noord-Afrika. Aan de oostkant van de Middellandse Zee ligt het noordwestelijke deel van het Midden-Oosten, dat tot Azië behoort.

Eilanden
De belangrijkste eilanden in Zuid-Europa, die in de Middellandse Zee liggen, zijn in het westen de Balearen, met Majorca, Menorca en Ibiza.

Centraal liggen Corsica, Sardinië, Sicilië en Malta, en in het oosten Kreta, Rodos en Cyprus.

Langs de oostkust van de Adriatische Zee, een binnenzee van de Middellandse Zee, liggen de Dalmatische Eilanden en de Kvarner-eilanden. Deze archipels horen bij Kroatië.

Kaart Balkan
Deze kaart uit 1993 toont de Centrale Balkanlanden. De landen liggen in het zuidoosten van Europa. Ondertussen zijn Montenegro en Kosovo ook onafhankelijke staten.

Kaart Balkan, Zuidoost-Europa: CIA, 1993

Kaart Joegoslavië
Uit de voormalige republiek Joegoslavië, in het zuidoosten van Europa, komen de landen Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo en Macedonië voort.

De buurlanden van Joegoslavië waren Italië, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Albanië. In het zuiden lag het land aan de Adriatische Zee.

Kaart republieken Joegoslavië: CIA