zondag 13 november 2011

Kaart Kosovo en Pristina

Kaart Kosovo: CIA
Kosovo is een republiek in Zuid-Europa op het Balkanschiereiland. Het gebied telt 1.804.838 inwoners (2010) en de hoofdstad is Pristina. De officiële talen zijn Albanees en Servisch.

Kosovo grenst in het noorden en Osten aan Servië, in het zuiden aan Macedonië, in het westen aan Albanië en in het noordwesten aan Montenegro.

Op 17 februari 2008 riep de Albanese meerderheid in Kosovo de onafhankelijkheid uit van de Republiek Kosovo. Deze onafhankelijkheid wordt door ruim 80 van de 193 leden van de Verenigde Naties erkend.

Op 22 juli 2010 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring niet in strijd is met het volkenrecht.

Kosovo is voor een grootdeel bergachtig. Er zijn daarnaast twee hoofdvlaktes, het bekken van Metohija in het westen en de vlakte van Kosovo in het oosten.

De hoogste bergen van Kosovo, inclusief de hoogste berg Gjeravica (2656 m), liggen in het westen op de grens et Albanië en Montenegro. Deze bergen behoren tot de Albanese Alpen.

Klimaat en toerisme
In het zuiden en zuidoosten van Kosovo, op de grens met Macedonië, ligt het Sargebergte. Dit is een van de populairste toeristische gebieden vanwege de mogelijkheid om wintersport te beoefenen.

Een aantal belangrijke toeristische trekpleisters in het land zijn verder de Mirusha watervallen, de Rugova-vallei, het natuurpark bij Prizren en de vele meren, zoals Batlaves in het noorden.

Steden Kosovo
De grootste stad in Kosovo is de hoofdstad Pristina, Andere belangrijke steden zijn Prizren, Ferizaj, Mitrovica, Gjakova, Peja (Peć), Gjilani.

Kaart Kosovo: CIA
Balkanschiereiland
Andere landen die tot het Balkanschiereiland worden gerekend zijn naast Kosovo: Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Macedonië, Albanië, Griekenland, Bulgarije, en een klein gebied van Turkije.