vrijdag 3 augustus 2012

Kaart Albanië en Tirana, provincies

Kaart Albanië: VN
Albanië heet officieel de Republiek Albanië. Het is een land in Zuid-Europa op het Balkanschiereiland en telt 3.639.453 inwoners (2009). De hoofdstad is Tirana en de officiële taal Albanees.

Albanië grenst in het noorden aan Montenegro en Kosovo, in het oosten aan Macedonië en in het zuiden aan Griekenland.

In het westen ligt het land aan de Adriatische Zee en aan de Ionische Zee.

Albanië is staatkundig onderverdeeld in 12 prefecturen. Dit zijn Berat, Dibër, Durrës, Elbasan, Fier, Gjirokastër, Korçë, Kukës, Lezhë, Shkodër, Tirana en Vlorë.

Landschappelijk bestaat Albanië uit twee hoofddelen. Dit zijn het lage kustland en het bergachtige binnenland. In het noorden liggen de zogenoemde Noord-Albanese Alpen.

De belangrijkste rivieren in Albanië zijn de Drin, Mat, Shkumbî, Seman en Vijosë. Ze stromen vanuit het bergland naar de Adriatische Zee en doorbreken de bergketens in grillige en woeste dalen.

Grote meren in het land zijn het Shkodërmeer in het zuidoosten en de Dessaretische groep meren, met het Meer van Ohrid, het Prespameer en het Malikmeer.

Klimaat en toerisme
Het klimaat van Albanië is aan de kust typisch mediterraan van aard, met hete, droge zomers en milde, natte winters. In het bergachtige oosten heerst een continentaal klimaat met strenge, sneeuwrijke winters en met zomerregens.

Albanië heeft een aantal interessante archeologische vindplaatsen, zoals Apollonia, Butrint en de grotten van Konispol.

Andere toeristische trekpleisters zijn de kust, met onder meer de badplaats Sarandë en de steden.

De luchthaven van Tirana is Tirana Rinas Mother Teresa. Daarnaast is er de luchthaven Kukes Airport.

Moeder Teresa, de non die in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, was afkomstig uit Albanië.

Kaart steden Albanië
De grootste steden in Albanië zijn naast de hoofdstad Tiranna: Durrës, Elbasan, Shkodër, Vlorë, Fier, Korçë, Kamza, Berat, Lushnjë.

Kaart steden Albanië: CIA

Kaart Albanië
Albanië wordt vandaag de dag omringd  door de landen Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland. In het westen ligt het Zuid-Europese land aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee.

Kaart Albanië: CIA

Voor het uiteenvallen van Joegoslavië grensde Albanië aan Joegoslavië en Griekenland. Op de onderstaande kaart van de CIA uit 1990 wordt Albanië tot Oost-Europa gerekend.

Albanië: kaart CIA, 1990


Balkanschiereiland
Andere landen die naast Albanië tot het Balkanschiereiland worden gerekend zijn Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo, Macedonië, Griekenland, Bulgarije, en een klein gebied van Turkije.