zaterdag 21 januari 2012

Kaart Andorra en Andorra la Vella vakantie

Kaart Andorra
Het Vorstendom Andorra is een land in het zuidwesten van Europa met 83.888 inwoners (2009). De hoofdstad is Andorra la Vella en de officiële taal is Catalaans.

Het land grenst in het noorden aan Frankrijk en in het zuiden aan Spanje. Andorra ligt in het oostelijke deel van de Pyreneeën.

Andorra omvat enkele tussen 900 en 1800 m hoogte gelegen dalen. De twee belangrijkste zijn die van de rivieren Valira del Orient en de Valira del Nord.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog bleef Andorra neutraal.

Parochies
Andorra is ingedeeld in zeven parochies (parròquies). Dit zijn Andorra la Vella, Canillo Encamp, Escaldes-Engordany, La Massana, Ordino, en Sant Julià de Lòria.

Klimaat en toerisme
Tweevijfde van Andorra ligt boven de boomgrens (2200–2300 m).

De zomers zijn droog en koel, de winters koud en vrij vochtig. In de dalen wordt gemiddeld gedurende vier maanden per jaar overdag vorst geregistreerd.

Andorra is slechts over twee wegen bereikbaar. De route vanuit Frankrijk leidt over de hoogste Pyreneeënpas, de Port d'Envalira, met een hoogte van 2407 meter.

Deze pas is in de winter meestal vele maanden door sneeuw geblokkeerd.

Vanuit Spanje loopt een route naar Andorra via het dal van de Gran Valira. Deze is het hele jaar te gebruiken.

Andorra heeft een aantal moderne wintersportoorden. Dit zijn onder andere Pas de la Casa, Arinsal en Soldeu. Het skiseizoen beslaat zeven maanden per jaar.

Steden Andorra
De hoofdstad Andorra la Vella is de grootste stad van het land. Andere steden zijn Escaldes-Engordany en Encamp.

Kaart Andorra: CIA

Andorra: kaart CIA