Kaart Istrië: Demis |
Het grootste deel van het gebied ligt in de Kroatische provincie Istrië en een klein deel in de provincie Primorje-Gorski Kota. De grootste plaats is de Kroatische stad Pula
Een deel van het noordwesten van het schiereiland ligt in de regio Istrië in Slovenië. De gemeente Muggia vormt het Italiaanse deel van het schiereiland.
Het noordoostelijke deel van Istrië is een verlenging van de Dinarische Alpen. De hoogste bergtop is met een hoogte van 1.401 meter de Vojak. Een andere bergketen is de Ćićarija.
Het noorden van Istrië is heuvelachtig en helt richting zee in terrassen af. De kust is geleed en heeft een lengte van ongeveer 430 kilometer.
De langste rivier in Istrië is met een lengte van 32 kilometer de Mirna. Deze mondt bij Novigrad uit in de Adriatische Zee. Andere rivieren zijn de Dragonja, Pazinčica en de Raša.
Belangrijke middelen van bestaat in de regio zijn de landbouw, waaronder wijnbouw, en visserij. Bij Piran en Portorož wordt zout gewonnen. Verder is Istrie een toeristische trekpleister.
Klimaat en vakantie
Istrie kent een warm en zeer droog klimaat. Pula heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 15 °C. De gemiddelde regenval in Istrië is per jaar ongeveer 300 mm.
De nationale parken Brijuni, Učka en Kamenjak zijn beschermde regio’s.
Istrië is daarnaast een populaire vakantiebestemming vanwege de historische steden en de prachtige stranden. Opatija is een belangrijke badplaats in Kroatië.
Steden Istrië
Enkele belangrijke plaatsen in het Kroatische deel van Istrië zijn Pula, Poreč, Rovinj, Pazin, Labin, Motovun, Buzet, Buje.
In het Sloveense deel van het schiereiland liggen de kustplaatsen en havensteden Izola, Piran, Portorož, Ankaran en Koper. Koper is een belangrijke havenstad.
In Italië vormen de gemeenten Muggia en San Dorligo della Valle het Italiaanse deel van Istrië.
Kaart Istrië 1918-1947
Istrië maakte van 1918 tot 1947 deel uit van Italië. De kaart is afkomstig van de Geografia del Regno d'Italia, testo di geografia per scuole medie inferiori.
Kaart Istrië 1918-1947 |