maandag 14 november 2011

Kaart Bosnië-Herzegovina en Sarajevo en Mostar

Kaart Bosnië en Herzegovina: VN
Bosnië en Herzegovina is een republiek in Zuid-Europa op het Balkanschiereiland. Het land telt 4.613.414 inwoners (2009) en de hoofdstad is Sarajevo. De officiële talen zijn Bosnisch, Servisch en Kroatisch.

De hoofdstad van het landsdeel Herzegovina is Mostar.

Bosnië en Herzegovina grenst in het zuiden, westen en noorden aan Kroatië, in het oosten aan Servië en in het zuidoosten aan Montenegro.

Het land heeft in het zuiden, bij Neum, een kustlijn van 21 kilometer met de Adriatische Zee. Aan de overkant ligt Italië.

Bosnië en Herzegovina kent uitgestrekte bossen. Langs de rivieren de Drina en de Sava wordt door de vruchtbare grond veel landbouw bedreven. De noord–zuid stromende Vrbas en Bosna zijn rijrivieren van de Sava.

Klimaat en toerisme
Bosnië-Herzegovina kent een continentaal klimaat, met warme zomers en koude winters. In de bergen zijn de zomers koeler en de winters langer en strenger. De korte kuststrook kent een mediterraan klimaat.

Midden-Bosnië is het meest bergachtige deel van het land. De hoogste bergtoppen zijn de Vlasic, Čvrsnica en Prenj. Oost-Bosnië heeft ook bergen, zoals de Trebevic, Jahorina, Igman, Bjelašnica en Treskavica.

Het oostelijk deel van Bosnië en Herzegovina wordt gekenmerkt door hooggelegen vlakten (polje) met ondoorlatende bodems en tal van meren gelegen tussen steile bergwanden. Hier bevindt zich de hoogste piek, de Maglić (2387 m).

Het grensgebied met Kroatië wordt gevormd door de Dinarische Alpen.

Belangrijke toeristische trekpleisters in het land zijn de historische steden, de wintersportgebieden en het natuurschoon.

Steden Bosnië en Herzegovina
De belangrijkste steden van Bosnië en Herzegovina zijn naast de hoofdstad Sarajevo: Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Prijedor, Tuzla, Zenica, Doboj en Mostar, de hoofdstad van Herzegovina.

Kaart Bosnië en Herzegovina: CIA
Kaart Bosnië en Herzegovina: CIA

Balkanschiereiland
Andere landen die naast Bosnië-Herzegovina tot het Balkanschiereiland worden gerekend zijn Kroatië, Servië, Montenegro, Kosovo, Macedonië, Albanië, Griekenland, Bulgarije, en een klein gebied van het westen van Turkije.