dinsdag 15 november 2011

Kaart Vaticaanstad

Kaart Vaticaanstad/Vatican City
Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het land ligt in Zuid-Europa en telt 826 inwoners (2009). De hoofdstad is Vaticaanstad en de officiële taal Italiaans.

Vaticaanstad, met een oppervlakte van 0,44 vierkante kilometer, wordt geheel omsloten door Rome, de hoofdstad van Italië, waardoor het een enclave binnen Italië is.

De staat wordt volkenrechterlijk vertegenwoordigd door de Heilige Stoel en huisvest de hoofdzetel van de rooms-katholieke Kerk.

De paus is het staatshoofd van Vaticaanstad. Hij heeft zijn officiële residentie in het Apostolisch Paleis.

Onderwijs en wetenschap
Het Vaticaan telt een groot aantal instellingen voor hoger onderwijs. Deze zijn vrijwel allemaal buiten Vaticaanstad, in de stad Rome, gehuisvest.

De belangrijkste daarvan zijn de pauselijke universiteiten, de Gregoriana, het Lateranense, de Urbaniana, de Università di S. Tomaso d'Aquino, de Salesiana en de Università della Santa Croce.

Verder zijn er pauselijke instituten zoals die voor gewijde muziek, christelijke archeologie en voor de studie van het Arabisch en de islam en de pauselijke academies voor archeologie en voor natuurwetenschappen.

Toerisme
De belangrijkste gebouwen van Vaticaanstad, die tevens op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan, zijn de Sint-Pietersbasiliek aan het Sint-Pietersplein, de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse Musea, de Vaticaanse tuinen en het Apostolisch Paleis.

Kaart Vaticaanstad: CIAVaticaanstad: kaart CIA