maandag 1 juli 2013

Kaart Kroatië en Zagreb - Adriatische kust

Kaart Kroatië, steden, wegen, rivieren: VN
Kroatië heet officieel de Republiek Kroatië. Het is een land in Zuid-Europa op de Balkan met 4.489.409 inwoners (2009). De hoofdstad is Zagreb en de officiële taal van het land Kroatisch.

Kroatië grenst in het noordwesten aan Slovenië, in het noordoosten aan Hongarije en Servië, in het oosten aan Bosnië en Herzegovina en in het uiterste zuidoosten aan Montenegro.

In het zuiden ligt het land aan de Adriatische Zee. De Kroatische territoriale wateren grenzen aan die van Italië.

Kroatie maakte voor de onafhankelijkheidsverklaring in 1991, als Socialistische Republiek Kroatië, deel uit van Joegoslavië .

Kroatië ligt voor een deel op het Balkanschiereiland. Het strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Pannonische vlakte en de Donau in het oosten.

In het centrale deel van het land liggen de Dinarische Alpen.

In het uiterste westen van het land ligt het schiereiland Istrië, dat bijzonder in trek is bij toeristen vanwege onder meer de prachtige natuur en de stranden.

Rivieren
Belangrijke rivieren in Kroatië zijn de Sava, Kupa, Cesma, Donau.

De Drava vormt na de opname van de Mur een deel van de grens tussen Kroatie en Hongaarije en mondt voorbij de stad Osijek uit in de Donau.

Kroatië lid EU
Kroatië is sinds 1 juli 2013 lid van de Europese Unie. Het is het 28ste EU-land. Kroatië is na Slovenië de tweede voormalige Joegoslavische deelrepubliek in de EU.

Het land vroeg in 2003 het lidmaatschap aan van de EU. Twee jaar later werden de toetredingsonderhandelingen gestart.

De bevolking van Kroatië sprak zich op 22 januari 2012 in een referendum uit voor toetreding tot de Europese Unie. Kroatië was sinds 2004 kandidaat-lid.

Klimaat en vakantie
Het binnenland van Kroatië kent een continentaal klimaat met hete zomers en koude winters. Aan de kust heersen mediterrane omstandigheden met natte winters en warme en droge zomers.

Een aantal toeristische trekpleisters voor een vakantie in Kroatië zijn het oude centrum van Dubrovnik, het historisch complex van Split met het paleis van Diocletianus, het Nationaal Park Plitvicemeren.

Verder het Episcopaal complex van de Eufrasiusbasiliek in het historische centrum van Poreč, het historisch centrum van Trogir, de Sint-Jacobuskathedraal in Šibenik, de vlakte van Stari Grad, het Romeinse amfitheater in Pula.

Kroatische steden zijn populair bij toeristen vanwege de vele historische bezienswaardigheden.

De kust van de Adriatische Zee en de Dalmatische eilanden zijn in trek vanwege de talrijke stranden.

Steden in Kroatië
Een aantal belangrijke steden in Kroatië zijn naast de hoofdstad Zagreb: Split, Osijek en Rijeka.

Centraal in Kroatië liggen de steden Bjelovar-Bilogora, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Međimurje, Sisak, Varaždin, Zagreb.

Aan de Adriatische kust liggen Dubrovnik, Lika, Primorje, Kotar, Split, Šibenik, Zadar.

In de regio Slovenië liggen de steden Brod, Osijek, Požega, Virovitica, Vukovar.

Kaart Kroatië, steden: CIA

Kaart Kroatië Adriatische kust eilanden
De grootste eilanden van Kroatië in de Adriatische Zee zijn Cres, Krk, Brač, Hvar, Pag, Korčula, Dugi Otok, Mljet, Rab, Pašman, Šolta, Lošinj, Ugljan, Lastovo, Kornat, Čiovo, Olib, Molat, Vir.

Kaart Kroatië eilanden in Adriatische Zee

Kaart Kroatië
Het Zuid-Europese land Kroatië grenst aan Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. In het zuiden ligt het land aan de Adriatische Zee. De territoriale wateren van Kroatië grenzen aan die van Italië.

Kaart Kroatië, steden, wegen, spoorwegen, rivieren, meren, eilanden: CIA

Kaart Kroatië, steden, wegen, spoorwegen, reliëf, topografie: CIA


Balkanschiereiland
Andere landen die tot het Balkanschiereiland worden gerekend zijn naast Kroatië: Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo, Macedonië, Albanië, Griekenland, Bulgarije, en een klein deel van het westen van Turkije.