vrijdag 28 juni 2013

Taag – Kaart Vakantie Spanje Portugal

Kaart Taag: CIA
De Taag is een rivier op het Iberisch Schiereiland. De rivier stroomt door Spanje en Portugal en mondt voorbij Lissabon uit in de Atlantische Oceaan. De Portugese naam is Tejo en de Spaanse naam is Tajo.

De rivier heeft een lengte van 1.038 kilometer en een stroomgebied van ongeveer 80.000 km2. Het is de langste rivier op het Iberisch Schiereiland. 910 kilometer ervan ligt in Spanje.

De Taag ontspringt op een hoogte van 1.590 meter hoogte op de hellingen van de Muela de San Juan in de Sierra de Zafrilla in het westen van Spanje.

Door een kanaal met een lengte van 286 kilometer is de bovenloop van de Taag verbonden met de rivier de Segura, die in de Middellandse Zee uitmondt.

De Taag stroomt in westelijke richting en passeert Toledo, waar de middenloop van de rivier begint. Vooral de middenloop wordt gebruikt voor de irrigatie van landbouwgebieden en drinkwatervoorziening.

Bij de stad Alcántara in de Spaanse provincie Extremadura ligt een groot stuwmeer. Voorbij Alcántara vormt de Taag over 60 kilometer de grens tussen Portugal en Spanje.

De Taag verbreedt zich tussen Vila Franca de Xira en Lissabon tot de Mar da Palha (Strozee) en mondt bij Oeiras uit in de Atlantische Oceaan.

De benedenloop van de rivier begint bij de Portugese plaats Santarém. Hier heeft de Taag getijdenwerking en is bevaarbaar.

De rivier mondt voor Lissabon uit in een estuarium, dat een belangrijke natuurlijke haven is. Het is eveneens het belangrijke beschermde natuurgebied Tagus Estuary Natural Reserve.

Zijrivieren
Tot het stroomgebied van de Taag horen in Spanje onder meer de rivieren Guadiela, Tajuña, Henares, Jarama, Guadarrama en Alagón.

In Portugal zijn de Zêzere en de Sorraia zijrivieren van de Taag.

Steden
Belangrijke steden aan de Taag in Spanje zijn Aranjuez, Toledo, Talavera de la Reina en Alcántara.

Steden in Portugal aan de rivier zijn Abrantes, Santarém, Almada en Lissabon.

Vasco da Gamabrug
De langste brug over de Taag is de Vasco da Gamabrug ten oosten van Lissabon. De brug verbindt de plaatsen Sacavém en Montijo.

De Ponte Vasco da Gama heeft een lengte van 17,2 kilometer en is daarmee de langste brug van Europa.