donderdag 17 november 2011

Spanje en Madrid - Inleiding

Kaart Spanje: CIA
Spanje heet het Koninkrijk Spanje. Het is een land in het zuiden van Europa op het Iberisch schiereiland met 46.661.950 inwoners (2009). De hoofdstad is Madrid en de officiële taal Spaans.

Spanje grenst in het noordoosten aan Andorra en Frankrijk, in het westen aan Portugal en in het zuidoosten aan de Britse kolonie Gibraltar.

In het oosten en zuidoosten ligt het land aan de Middellandse Zee, in het zuiden aan de Straat van Gibraltar, in het zuidwesten en noordoosten aan de Atlantische Oceaan en in het noordoosten aan de Golf van Biskaje.

Spanje ligt in het zuidoosten aan het deel van de Middellandse Zee dat de Alboránzee heet. De Straat van Gibraltar, ten westen van de Alboránzee zee, verbindt deze zee met de Atlantische Oceaan.

De zeestraat ligt tussen Marokko en Spanje en heeft een breedte van 14 tot 44 kilometer en een lengte van ongeveer 60 kilometer.

De Balearische Zee is het deel van de Middellandse Zee tussen de Balearen en de kust van Spanje ligt.

Bij Spanje horen de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de exclaves Ceuta en Melilla in Noord-Afrika.

Grote bergketens in het land zijn de Pyreneeën, de Betische Cordillera, de Sierra Nevada, het Castiliaans Scheidingsgebergte en het Cantabrisch Gebergte.

Een aantal grote rivieren zijn de Duero, Tajo (Taag), Guadiana en Guadalquivir en de Ebro.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Spanje verschilt aanmerkelijk per regio. Het heeft veel sterkere continentale trekken dan in de overige mediterrane gebieden.

De oostkust van Spanje en het zuiden kennen hete en zonrijke zomers. De winters zijn aan de Middellandse-Zeekust zacht.

Toeristische trekpleisters in Spanje zijn de berggebieden, de stranden en de steden met musea en historische bezienswaardigheden.

Steden Spanje
Naast de hoofdstad Madrid zijn een aantal andere belangrijke steden: Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Málaga, Murcia, Palma de Mallorca, Las Palmas, Bilbao, Alicante, Córdoba.

Kaart steden Spanje: CIA

Kaart bevolking Spanje
Kaart bevolking Spanje: CIA, 1974

Kaart Spanje: CIA

Zie verder:
Spanje